Η περιοχή της Ανδρίτσαινας

Η Ανδρίτσαινα, στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά, ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Πελοποννήσου, το οποίο προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες του.

Τα ποτάμια Λούσιος, Νέδα και Αλφειός που βρίσκονται κοντά στο χωριό αποτελούν ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό, καθώς πλήθος δραστηριοτήτων όπως κυνήγι, καγιάκ, πεζοπορία, mountain bike, και διαδρομές 4 x4 λαμβάνουν χώρα.

Στην Ανδρίτσαινα λειτουργεί επίσης μια σημαντική βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1840 και διαθέτει πολλές χιλιάδες τόμους σπάνιων λογοτεχνικών έργων.

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας εκτίθενται αντικείμενα σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων του χωριού, τα οποία προήλθαν από δωρεές των κατοίκων.

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ανδρίτσαινα, στην αρχαία αρκαδική πόλη Φυγάλεια, βρίσκεται ένας αρχαίος ναός, του 421 π.Χ. περίπου, αυτός του Επικούρειου Απόλλωνα. Ο καλοδιατηρημένος αυτός ναός, κατασκευασμένος από τον Ικτίνο, είναι από τους σημαντικότερους αρχαιοελληνικούς ναούς καθώς αντιπροσωπεύονται για πρώτη φορά και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας (κορινθιακός, δωρικός, ιωνικός).

Αξιο αναφοράς είναι επίσης το Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας το 5ο κατά σειρά ιδρύσεως του Νεοελληνικού κράτους, που με την επιβλητική του παρουσία ξεχωρίζει από κάθε άλλο κτίριο της πόλης.

Σημαντικά επίσης ιστορικά μνημεία όπως τα κάστρα της Θεισόας και της Λινίσταινας και τα ρωμαϊκά λουτρά στη Δαφνούλα βρίσκονται στα όρια του δήμου.

Η Ανδρίτσαινα απέχει από τα μεγάλα αστικοτουριστικά κέντρα του νομού Πύργος, Κρέστενα και Αρχαία Ολυμπία, 65 χλμ., 45 χλμ. και 55 χλμ. αντιστοίχως, ενώ από τον άλλο οδικό άξονα προσέγγισης, την εθνική οδό Τριπόλεως – Ναού Επικούρειου Απόλλωνα, απέχει από την Τρίπολη 80 χλμ. και από την Μεγαλόπολη 45 χλμ.

Επίσης, απέχει από την Αθήνα 243 χλμ., από την Πάτρα 150 χλμ., και από την Καλαμάτα 80 χλμ.

Αξιοθέατα

Τα ποτάμια Λούσιος, Νέδα και Αλφειός που βρίσκονται κοντά στο χωριό αποτελούν ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό καθώς πλήθος δραστηριοτήτων όπως κυνήγι, καγιάκ, πεζοπορία, mountain bike, και διαδρομές 4 x4 λαμβάνουν χώρα.

Η Μονή Σεπετού, αποτελεί διάσημο μεσαιωνικό μνημείο και παράλληλα ιερό προσκύνημα χιλιάδων χριστιανών, που προσπέφτουν στη θαυματουργή δύναμη της εικόνας της Παναγίας της Σεπετιώτισσας.

Ανατολικά η πόλη της Αρχαίας Αλιφείρας, 10 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα, μια από τις αρχαιότερες αρκαδικές πολιτείες. Χτισμένη το 3000 π.Χ, την πόλη συνάντησαν στο διάβα τους ο Παυσανίας και ο Πολύβιος και έγραψαν γι αυτήν. Λατρεύοντας τη θεά Αθηνά της αφιέρωσαν ναό περίλαμπρο, σπαράγματα του οποίου είναι ακόμη ορατά, ενώ απομεινάρια του ναού του Ασκληπιού και της αρχαίας οχύρωσης, καταδεικνύουν την ακμή και το μεγαλείο της.

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ανδρίτσαινα, στην αρχαία αρκαδική πόλη Φυγάλεια, βρίσκεται ένας αρχαίος ναός, του 421 π.Χ. περίπου, αυτός του Επικούρειου Απόλλωνα.

Ο καλοδιατηρημένος αυτός ναός, κατασκευασμένος από τον Ικτίνο, είναι από τους σημαντικότερους αρχαιοελληνικούς ναούς καθώς αντιπροσωπεύονται για πρώτη φορά και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας (κορινθιακός, δωρικός, ιωνικός).

Το ξενοδοχείο Απολλώνιον διοργανώνει εκδρομές γύρω από την περιοχή της Ανδίτσαινας και συγκεκριμένα τον ποταμό Νέδα, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και την Μονή Σεπετού. Απευθυνθείτε στην υποδοχή του ξενοδοχείου για περισσότερες πληροφορίες.